Коли мешканці в’їжджають в нову квартиру, лоджії виглядають стандартно, без будь-якого декору. Однак балкон – частина житлового приміщення і будь-якого хто піклуватися про затишок, хвилює таке непросте питання, як його облаштувати. Варіантів оформлення існує чимало. Азарту ідеї додає і той факт, що декор балкона своїми руками – це завжди приємно і заманливо. Реалізовувати плани слід з розчищення приміщення, якщо він з роками накопичив достатньо «корисних» речей.

Під які цілі можна облаштувати лоджію

Щасливих володарів нових квартир це питання обійде стороною, і приступати до декорування відкритого простору, можна не відкладаючи. Найпоширеніші варіанти використання балконів:

  • обладнання місця для відпочинку з кріслом і телевізором;
  • перетворити балкон в квітучий сад або город, де сонце буде обігрівати рослини;
  • облаштувати робочий кабінет або майстерню;
  • облаштувати в лоджії тренажерний зал;
  • організувати філія домашньої кухні.

Деякі мешканці йдуть ще далі і набувають для лоджії готові сауни. Але, перш ніж засукати рукава і приступати до оформлення балкона, слід вирішити два головних питання: визначитися з декором щодо форми лоджії і враховувати індивідуальні пріоритети. Якщо господареві житлоплощі подобається обстановка квартири – балкон може бути виконаний в сучасному стилі. Тоді він буде логічним продовженням дизайнерського напрямку кімнати.

Якщо душа лежить до городництва – простір слід оформляти з таким розрахунком, щоб був вільний доступ до лотків з квітами або овочами.

Основні критерії вибору жалюзі

Однак всіх любителів декорування балконів об’єднує, мабуть, дві сучасні ідеї: організація комфорту та обов’язкова установка жалюзі.

Купувати їх слід для вікон лоджії, і цей момент краще уточнювати відразу, в магазині (на всякий випадок). Також не зайве задати питання консультанту – жалюзі на балкон, які краще придбати. В цілому, тут немає спеціальних правил. Для заскленого балкона підійдуть практично всі типи жалюзі, потрібно лише знати тип відкривання стулок. Питання, скоріше лежить в площині кріплення і створення естетики.

Додатковими критеріями при виборі жалюзі вважаються експлуатаційні особливості:

  • для захисту від яскравого світла ліхтаря в нічний час;
  • створення на балконі гармонійного інтер’єру;
  • для перешкоди сонячного світла;
  • використання аксесуарів лише у вечірні години.

Також визначитися з вибором конструкції, щоб чистка ламелей, кожен раз не перетворювалася в борошно, а доставляла приємне задоволення. І, зрозуміло, варто загострити увагу на матеріалі: натуральному або штучному.

Читайте також: Правильно підібрані жалюзі гарантують затишок в домі

Два поширених типу жалюзі

Відмінним вибором жалюзі для вікон на лоджії буде плісе. Їх переваги над іншими видами очевидні. Монтаж ведеться на будь-яку форму віконних прорізів, який би матеріал при цьому не використовувався. Складки жалюзі 2 сантиметри. Плісе можна прати, а також підібрати малюнок тканини. Управління теж різний (електропривод, ручка або мотузка). Закривається елемент декору від низу до верху, що забезпечує захищеність від цікавих очей. Єдиний недолік – ціна. Плісе – найдорожчий тип жалюзі. Ще, які бувають жалюзі на балкон? Вертикальні, фасадні, горизонтальні. Можна вибрати будь-який з цих типів, так як сонячне світло при їх відкритті буде проникати в достатній кількості. Простим і прийнятним рішенням вважається установка вертикальних жалюзі. На балконі вони виглядають, витончено, стильно і гармонують із загальним декором. Важливо лише підібрати відтінок ламелей. Вони для вертикальних жалюзі виготовляються з пластика, тканини і алюмінію. Як і плісе, захищають від сторонніх поглядів.

Додатковий захист або бюджетний варіант

Фасадні жалюзі. Оптимальне рішення для тих, хто хоче підвищити свою безпеку. Цей тип виробів кріпиться за склінням балкона, має високу якість, міцність і довговічність. Вони підсилюють ступінь захисту алюмінієвих рам і вікон, а також зберігають в приміщенні необхідну температуру, так як відображають сонячні промені з зовнішньої сторони лоджії. Фасадні жалюзі відмінно підійдуть любителям вирощування квітів на балконі. У них відсутні відблиски, а світло розподіляється рівномірно.

Також жалюзі стійкі до корозії. Багато хто не приділяють великої уваги питанню, як вибрати жалюзі на балкон і набувають горизонтальні пристрої.

Господарі квартир керуються тим, що такі пристосування від яскравих сонячних променів недорогі, практичні, легко чистяться і зручні в експлуатації.

Єдина умова – монтуються на лоджіях з металевими вікнами.