Створення затишку і комфортабельних умов у себе вдома або на робочому місці – це одне з першочергових завдань.  Інтер’єр може впливати на настрій, продуктивність, психологічну стійкість. Навіть така невелика деталь як штори може багато розповісти про людину. Це не просто аксесуар, який захищає нас від сонця. У ньому закладено трохи більше значення.

Що впливає на вибір штор

Характер, психотип, почуття смаку, гендерна приналежність – все це безпосередньо впливає на процес вибору штор. Наприклад, практичні люди часто купляють жалюзі для вікон. Вони є раціональною альтернативою звичайним шторам, не вимагають ретельного догляду і зможуть прослужити довгий час. Те ж саме можна сказати про ролети день ніч.

Вибираючи такі штори, людина хоче забезпечити собі комфортні умови в будь-який час доби. Цікаво, що одна і та сама людина може віддавати перевагу різним на вигляд аксесуарам при оформленні будинку і робочого місця. Наприклад, в квартирі для додаткового спокою і елегантності можуть висіти бамбукові ролети, а на робочому місці вибір робиться на користь більш практичних панельних штор.

Значення різних кольорів

Науково доведено, що різні кольори по-різному впливають на психіку людини. І дуже часто саме підбір колірної гами штор визначає те, наскільки затишним і комфортабельним буде те чи інше приміщення. Розглянемо який психологічний ефект має той чи інший колір:

  • Червоний – це традиційно самий агресивний і неспокійний колір. І хоча він змушує людину більше рухатися, він також одночасно може викликати тривогу. Тому чисто червоні штори можна побачити не так часто.
  • Помаранчевий – ще один живий колір, але куди менш дратівливий.
  • Дерев’яні жалюзі в бежевому або легкому помаранчевому тоні додадуть бадьорості, а також змусять почуватися позитивно. Вважається, що даний колір сприяє зміцненню відносин. Може використовуватися і вдома, і на роботі.
  • Жовтий вважають кольором щастя і тепла. Він також як і помаранчевий колір піднімає настрій. Якщо у вас вдома відносно холодно або ви живете в похмурій кліматичній зоні, то жовті панельні штори можуть вас врятувати. Рекомендується використовувати в дитячій кімнаті.
  • Зелені штори – це оптимальний варіант для робочого місця. Це колір здатний заряджати енергією, при цьому не викликає ніякої тривоги через свою природності.
  • Білі штори традиційно використовуються в лікарнях. Вони не пригнічують людини і дають розслабитися. У будинку для освітлення кімнати можна використовувати мотузкові жалюзі білого кольору.
  • Блакитний – колір свіжості і легкості. Штори блакитного кольору також візуально розширюють простір.

Що ще потрібно знати

Варто відзначити, що жінки частіше вибирають оригінальні штори.

Чоловік в такому питанні куди більш практичний. Він думає про захист та безпеку, а представниці прекрасної статі про емоційне тло.

Тому це буде швидше чоловік, який скаже купити рулонні штори, а жінка швидше забажає побачити японські штори в інтер’єрі. У кожної людини своє почуття прекрасного і він сам визначає для себе поняття комфорту і затишку. Комусь подобається малюнок на шторах, а хтось любить нейтральні тканини.


Теги